Muayene için gittiğiniz doktordan kötü muamele gördüğünüzde hastaneye gitmekten vaz mı geçersiniz? yoksa farklı doktora mı gidersiniz?
Veya, alışveriş için gittiğiniz bir mağazada kötü muamele ile karşılaşsanız o eşyaları almaktan vaz mı geçersiniz? yoksa başka bir mağazaya mı gidersiniz?
Elbette hastaneye gitmekten vaz geçmez, başka bir doktora gidersiniz. Belki bu konuda hakkınızı ararsınız. Alacağınız eşyalar için de farklı seçenekleri değerlendirirsiniz...
Bunları şunun için yazdım: Zaman zaman değişik vesilelerle şu tür konuşmalara şahit oluyoruz:
"Ben küçükken yaz tatilinde camiye okumaya gitmiştim. Hoca bana kötü davrandı. Bu sebeple camiden soğudum."
"Çocukken camiye gitmeyi seviyordum... Bir gün cami cemaatinden bir hacı namazda gülüştük diye bizi camiden kovdu. Bir daha camiye gitmedim."
"Falan dindar kişi bana şöyle şöyle yaptı. Dinden ve dindarlardan soğudum."
Söylenenleri doğru kabul etsek bile tamam o kişiler yapmamaları gereken eyleri yapmışlar. Hatalı davranmışlar. Haydi diyelim çocuk aklıyla o zamanlar camiden soğudun. Peki büyüyüp aklın başına gelince niye hala oraya takılıyorsun? Seni camiden kovan hacının camide ne kadar hakkı varsa senin de o kadar hakkın var.
Yukarıdaki doktor örneğinde olduğu gibi bir imamla problem yaşadıysan camiye küsmek yerine başka bir imamda okuyabilirdin. Falan dindar(!) kişinin yaptıklarına bakıp o kişiden soğumak yerine dinden soğuyacağına dinini güzel yaşayan kişilere bakabilirdin. Veya sen daha dindar olup örnek bir şahsiyet olabilirdin.
Bu tür mazeretler ileri sürenler kendince haklı olabilirler fakat bu durum Ahirette de geçerli bir mazeret olur mu bilmem.
Ayrıca şeytan faktörü ve şeytanın vesvese vermesi faktörlerini de göz ardı etmemek gerekir.
Ali USLU- TAVŞANLI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder