Hocam kıskanç (çekemeyen) kişileri nasıl tanıyabiliriz?
-Kardeşim çocuklar kıskandığını davranışlarıyla belli ederler fakat büyükler bunu ustalıkla gizleyebilirler. Tesbitlerime göre gizleyemeyenlerin veya ara sıra açık verenlerin bu konudaki davranışları şöyledir.
1- Çevresindeki, özellikle yakın çevresindeki güzellikleri, başarıları görmezden gelirler, tebrik etmezler.
Mesela kıskanç bir öğrencinin arkadaşına güzel bir ayakkabı alındı diyelim. Kıskanç öğrenci onu görmezlikten gelir. "Güle güle kullan" gibi sözler söyleyemez.
Öğrenciyi örnek olarak verdim. Öğretim üyesi bile olsa güzel bir makale yayınlamış arkadaşını tebrik etmez, görmezden gelir.
2- Kusur bulmaya, küçümsemeye veya kulp takmaya çalışırlar.
Ayakkabı örneğine devam edelim; Diğer arkadaşları ayakkabıyı görüp arkadaşlarına "güle güle kullan, çok yakışmış" gibi sözler söylediklerinde orada bulunan ve ayakkabıları fark etmek zorunda kalan kıskanç öğrenci hemen kusur bulmaya veya küçümsemeye çalışarak.
"Cuma pazarından mı aldınız?
Pazarın gözünü çıkarmışsın?
Daha iyi bir renk bulamadın mı?
O markanın imitasyonu galiba vb." gibi cümleler söyleyerek ayakkabının değerini kendince düşürmeye çalışırlar.
Bir örnek de kulp takmak için vereyim. Diyelim ki, kıskanç bir kişinin komşusunun kızı nişanlanmış. Bu haberi duyduğunda normal bir kişi: "iyi olmuş Rabbim mübarek eylesin" gibi hayır duada bulunması gerekirken, kıskanç kişi hemen kulp takmaya çalışır.
Mesela: "ee elinde telefon sokak sokak gezerken bulmuş demek ki birisini" gibi ipe sapa gelmez cümleler kurarlar.
Komşunun veya akrabasının oğlu işe girmiş diyelim. Normal kişi bu haberi duyduğunda sevinmesi gerekirken kıskanç kişi:
"ee babası gibi sen de siyasilerin yalakalığını yapsan senin oğlun da bir işe girerdi."
Komşunun veya akrabanın çocuğu üniversite sınavında yüksek bir başarı elde etmiş diyelim. Kıskanç kişi buna sevinmez hemen küçümseme ve kulp takma sözlerini söyler:
"Bir de kazanmasaydı bari, özel dersler, özel hocalar, dersaneler... tabi ki kazanacak..."
3- Çevresinde bir güzellik olduğunda bir mutlulukları olduğunda kıskanç kişiler o gün çok gergin olurlar. Normalde problem olmayan küçük şeyleri bile problem yapmaya başlarlar.O gün çevresinin burnundan getirirler.
4- Kıskandıklarının başına bir olumsuzluk gelmesi onları mutlu eder. Bir de adalet duygusunun arkasına gizlenirler.
Mesela : Kıskandığı kişilerden birisini arabasının kaza haberini alsa mutluluğunu ilk anda gizleyemez. Sonra da "ee haramlar bi şekilde çıkacak tabii. İyi ki canlarına gelmemiş." gibi suçlayıcı dil kullanırlar.
Rabbim nefsimizi ve neslimizi başkalarının elindeki nimetleri, başarılarını, mutluluklarını kıskanmaktan muhafaza eylesin.
Kıskanç kişilerin maddi ve manevi şerlerinden muhafaza eylesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder