HATA YAPAR MISINIZ?

HATA YAPAR MISINIZ?

İnsanın her hali aynı olmaz. Bazen duygu yoğunluğu yaşarsınız. Kafanız öyle meşgul olur ki yaptığınız hatayı fark etmediğiniz bile olur. Veya daha sonra fark edersiniz.

İyi niyetliyseniz hata yaptığınız kişiden özür dilersiniz. Fakat bu da her zaman mümkün olmayabilir. Mesela trafikte hata yaptığınız kişiden durup da özür dileme şansınız pek olmaz. Bazı durumlarda işaretle özür işareti yapabilirsiniz ancak.

Peki siz hata yapabildiğinize göre başkaları yapamaz mı?

Elbette onlar da yapabilirler.

Başkalarının hataları karşısında sanki kasıtlı yapılmış gibi öfkelenmenin, kornaya basmanın, hakaret etmenin ne gereği var?

İş hayatında, ev hayatında ve sosyal hayatta bazen bizler hata yaparız. Bazen de bize karşı hata yapılır.

Böyle durumlarda şunları aklımıza getirmeliyiz:

Özür dilemek büyük bir erdemdir.

Affetmek ise daha büyük bir erdemdir.

Öfke ve stresin en çok zararı sahibinedir.

Amerika'da üniversite öğrencilerinin uzun zamanda (birbirlerine devrederek) yaptıkları araştırma-gözlem sonuçlarını bilimsel bir dergiden yapılan alıntıdan okumuştum.

Buna göre; Aynı yaşlarda ve ekonomik seviyeleri birbirine yakın kişileri affedenler ve affedemeyenler olarak ikiye ayırıp uzun süre incelemişler. Affedebilen kişilerin affedemeyenlere göre hem yaşam kaliteleri yüksek; hem de daha uzun ömürlü oldukları ayrıca kalp krizine yakalanma oranlarının da diğerlerine oranla yüzde otuz daha düşük olarak tesbit edilmiş.

Peki adam hem hatalı hem de ukalalık yapıyorsa ne yapalım?

Cevabını Kuran veriyor:

"Rahmân'ın has kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller (kendini bilmez kimseler) onlara laf attıkları zaman, "selâm!" der (geçer)ler."

(Furkân : 63)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MANŞET!

RÖPORTAJ

 https://youtu.be/Wo_cX-JKGWU?si=O2IpQY7RbOpsRdhV