Bu yazıyı 2016 yılında yazmıştım. Önemine binaen burada da paylaşıyorum (Ali Uslu)
“ MEAL OKUMA” MES’ELESİ
Son yıllarda Kur’an-ı Kerim meali okumakla ilgili TV. de yapılan birkaç konuşmaya rastladım. Bazıları ısrarla(özet olarak) şu fikri savunuyorlar:
“Kur’anı anlamak için sadece mealinden okursanız yanlış hükümler çıkarabilirsiniz. Günaha girersiniz hatta bazı durumlarda dinden çıkarsınız.”
Önce şu soruyu sorayım. Bugün Arapça konuşulan, dili Arapça olan ülkelerdeki kişiler Kur'anı orijinalinden (Arapça olarak) okuduklarında ne kadar ve nasıl anlıyorlardır?
El cevap:
Eğer köklü bir dini tahsilleri yoksa, bu kişilerin Kur'anı okuduğu zaman anladığı şeyle, aynı seviyedeki bir Türk’ün meal okuduğunda anladığı şey birbirine yakındır. Daha açık bir ifadeyle mesela: Bizim fen lisesine giden bir öğrencimizin, güvenilir bir meali okuduğunda anladığı şeyle, Suriye ve Mısır'da Kur'an okuyan Fen lisesi ayarındaki bir lise öğrencisinin anladığı şeyler birbirine yakındır.
Yani meal okunduğunda yanlış anlaşılabilir diye” meal okumayın” derseniz; Aynı mantıkla Arapça konuşan ülkelerin çocuklarına da Kur'an okumayın demeniz gerekir.
Halbuki Kur’anın bir çok ayetinde ayetlerden öğüt almamız istenir. Öğüt alabilmemiz için ise okuduğumuzu anlamamız gerekir. Anlayabilmek için de ya Arapça öğreneceğiz (ki bu birçokları için çok zor) Ya da mealinden okuyacağız.
(Değişik birkaç mealden okursak ayetlerdeki maksadı daha iyi anlayabiliriz.)
Kamer suresinde dört kez “Andolsun, biz Kur'anı düşünülüp öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?” Buyrulur. O zaman Kur'an kolay kolay anlaşılmaz diyenler biraz daha düşünsünler. Kur’anın öğüt alınacak yerleri genelde kolaylıkla anlaşılır ve her kes kapasitesine göre dersler çıkarabilir.
Evet, Kur’an meali okuyarak herkes kapasitesine göre öğütler alabilir, dersler çıkarabilir. Fakat hüküm çıkaramaz. Çünkü hüküm çıkarmak alimlerin işidir.
Yani; Kur'andan dersler çıkarmak, öğüt almak bütün müslümanların işi, hüküm çıkarmak ise alimlerin işidir."
Mealden hüküm çıkarmaya çalıştığımızda yanlışa düşebiliriz.
Şöyle bir örnek versem umarım hata olmaz. Bizler, tıpla ilgili, sağlıkla ilgili kitaplar, makaleler okuyarak sağlıkla ilgili bilgiler edinip dersler çıkarabiliriz. Fakat ilaç yazmaya başlarsak haddimizi aşmış oluruz.
Not: 1- Hüküm bildiren ahkam ayetlerini daha iyi anlayabilmek için fıkıh kitaplarına müracaat edilebilir.
2- Anlayamadığımız ayetleri daha iyi anlayabilmek için ilim ehline sorabiliriz veya değişik tefsirlerden yararlanabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder