UNUTAMADIĞIM HATIRALAR-1

     ADLİYEDE

1979/80 Eğitim-öğretim yılında Kütahya IHL. den mezun olmuştum. Parasız yatılı okuduğumuz için o dönemde mecburi hizmetimiz vardı. Yani, imamlığa başlamam gerekiyordu. (Görev almayanlar devlete tazminat ödüyordu) Fakat bir engelle karşılaştık. Yaşımız 18 olmadığından memur olabilmem için mahkemeden kaza-i rüşd belgesi(*) almam gerekliymiş.

   Muhtemelen haziran veya temmuz ayıydı. Tavşanlı Sulh hukuk mahkemesine dilekçe yazdık. İmza için bir yere gönderdiler. Bahsedilen odaya vardım dilekçeyi verdim. 

Memur dilekçeye bakıp "baş katibe git" dedi. Hay hay efendim deyip baş katibin odasına vardım. Dilekçeyi verdim. O zat da dilekçeye bakıp Cemal'e git  dedi. (Burası demin uğradığım yerdi. Neyse tekrar Cemal beye gittim. Kapıyı tıklattım. Adam beni görünce dilekçeye bakmadan "başkatibe git" dedi. Beni o gönderdi dememe fırsat vermedi. Baş katibe tekrar gittim. Kapıyı tıklatıp içeri girdim. Baş katip kafasını salladı "Cemal'e git" dedi Efendim O beni buraya gönderdi dediysem de sert bir şekilde "Cemal'e git" dedi. Tekrar Cemal beye gittim. Kapıyı tıklattım girdim. Yüzüme baktı ve "başkatibe git" dedi. Ne olduğunu anlayamıyorum sinirlerim gerilmeye başladı. Baş katibe gittim tekrar kapısını çaldım Adam yüzüme baktı bir şey demeden kalktı, kolumdan tuttu Cemal'in odasına kadar getirdi, kapıyı gösterip işte burası dedi. Kendimi aptal yerine konulmuş birisi gibi hissettim. Tekrar kapıyı tıklattım içeri girdim. Adam yine "başkatibe git" deyince patladım. "Şimdi kolumdan tutup kapıya kadar o getirdi" diye gürledim. Burnumdan soluyorum. Cemal bey dilekçeyi aldı ve imzaladı.

    Neden böyle yaptıklarını bir türlü anlayamamıştım. Sonra büyüklerimle bu durumu paylaştığımda sebebini öğrendim. Meğer o memur benden rüşvet istiyormuş.

   Liseyi yeni bitirmiş beş parasız gençten rüşvet istiyormuş ...

(*)Kaza-i rüşd belgesi. Kişinin rüşdüne ehil olduğu Her türlü hukuki sorumluluğa haiz olduğuna dair bir belge.

Mahkeme gün veriyor. Anne-baba "çocuğumuz her türlü sorumluluğu alabilir" diye mahkemede muvafakat veriyorlar. İkinci aşamada kolumuza resmi mühür vuruluyor ve yazıyla hastaneye sevkediyor. Doktor da fiziki duruma bakıp onay verirse, son olarak hakim de onay verirse kaza-i rüşd belgesi alınıyor.

   

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MANŞET!

RÖPORTAJ

 https://youtu.be/Wo_cX-JKGWU?si=O2IpQY7RbOpsRdhV