ALIŞKANLIKLARIMIZIN DEĞİŞMESİ

İyi veya kötü alışkanlıklarımız-davranışlarımız, uzun sürede oluşan şeylerdir. Bu sebeple bırakmak istediğimiz olumsuz davranıştan kurtulmak veya kazanmak istediğimiz güzel davranışı elde etmek kısa zamanda pek mümkün değildir.
Davranış değişikliği için plan yapmamız gerekir.
 Hangi davranışımızı değiştireceksek altı haftalık bir plan gerekir. İlk üç hafta, adeta ameliyatlı bir hastanın ameliyat yerinin aklından çıkmaması ve oraya her hareketinde dikkat etmesi gibi,davranışımıza dikkat edeceğiz. Aklımızda kalmıyorsa hatırlatıcı şeyler yapacağız. (Ele işaret koymak gibi.)
 İkinci üç hafta süresinde normal bir şekilde davranışımıza dikkat ettiğimizde inşallah davranışımız değişmiş olacaktır.
   Bu konudaki başka bir husus da, birçok davranışı bir defada değiştirmeye kalkmak bizi başarısız yapabilir.
 Altı haftalık bir zaman dilimi için ya bir, ya da iki davranış uygun olur. İki olursa bir olumlu bir olumsuz olması daha uygun olur. Ayrıca kalplerin sahibinin Allah Teala olduğunu bilip O'ndan bu konuda yardım dilemeliyiz.

Şayet değiştirmek istediğimiz davranış, bizde değil de çevremizde ise (çocuğumuz, öğrencimiz, arkadaşımız gibi) istenilmeyen davranışları bir kaç ikazla düzelteceğimizi zannetmek bizi yanıltabilir, dahası ümitsizliğe sevkedebilir.
Birçoklarımız kendimizdeki bazı alışkanlıklarımızın zararını bile bile yapmaya devam ederiz. (Sigara, hareketsizlik, çok yemek vb.)
O halde çevremizdeki olumsuz şeylerin azalması için de en az altı haftalık bir plan yapmalıyız ve şunlara dikkat etmeliyiz:
1-Uygun biçimde (uygun zaman, uygun ortam, muhatabımızın psikolojik bizim psikolojik durumumuzun uygun olması gibi...) uyarılara ve nasihatlere devam etmeliyiz.
2-Nasihat ederken veya uyarırken muhatabımızı bıktırmamaya, incitmemeye dikkat etmeliyiz.
3-(Olumsuzlukları konuşurken-yazarken)Kişiler üzerinden ziyade olaylar üzerinden konuşmalı-yazmalıyız.
 4-Muhatabımızın gönlüne ve aklına hitap etmeliyiz.

 5-Muhatabımızın seviyesini dikkate almalıyız.
 6-Kalbe etki eden öğütlerin bir gün (belki ileride) neşvü nema bulacağını aklımızdan çıkarmamalıyız.

 7-Davranışları değiştirecek olanın Rabbü'l-Alemin olduğunu bilip, biz, bizlere düşeni en iyi şekilde yerine getirmeye gayret etmeliyiz.
 8-Sinirliyken veya usulüne uygun olmayan uyarıların bazen faydadan çok zararı olabileceğini, ters etki yapabileceğini unutmamalıyız.
Diğer yazılarımız için: www.aliuslu.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MANŞET!

RÖPORTAJ

 https://youtu.be/Wo_cX-JKGWU?si=O2IpQY7RbOpsRdhV